Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Ciasteczka francuskie z brzoskwinią

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 łyżek konfitury brzoskwiniowej 8 połówek brzoskwiń  puszki 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania:Rozmrożone ciasto francuskie pokroić na 16 rombów.Na 8 rombach ułożyć na środku łyżkę konfitury oraz po jednej połówce brzoskwiń.Następnie posypać je jeszcze migdałami i przykryć pozostałymi rombami.Skleić mocno brzegi ciasteczek…

Serduszka z marmoladą i orzechem

Składniki: 25 dag pszennej mąki 15 dag cukru pudru szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 1 jajko 15 dag miękkiego masła 10 da g marmolady pomarańczowej 10 dag polewy czekoladowej 5 dag włoskich orzechów Sposób wykonania:Do mąki wbić jajka, dodać cukier, sól, cukier waniliowy oraz masło.Całość dokładnie zagnieść aby powstało gładkie ciasto, które wstawić do…

Rurki cynamonowe z bitą śmietaną

Składniki: ¾ szkl. śmietanki 1 jajko 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z 1/3 cytryny ¾ szkl. mąki 1 szkl. śmietanki kremówki ½ szkl. cukru Sposób wykonania:Do śmietanki wbić jajko po czym dodać cynamon, cukier, startą skórkę z cytryny oraz mąkę.Całość dokładnie wymieszać aby powstało rzadkie ciasto z którego uformować rurki.Wstawić rurki…

Ciasteczka z rumem

Składniki: ½ szkl. masła 1/8 szkl. cukru 2 jajka ¼ kieliszek rumu ½ szkl. posiekanych migdałów 1 ½ – 2 szkl. mąki cukier Sposób wykonania:Masło ucierać, gdy będzie białe dodać rum, cukier, posiekane migdały oraz wbić jajko.Całość dokładnie mieszać w trakcie dodając mąkę aby ciasto było twarde.Następnie ciasto dokładnie zagnieść po czym cienko go rozwałkować.Z…