Składniki:
- 120 g płatków owsianych
- 125 g wiórków kokosowych
- 150 g mąki
- 90 g cukru
- 150 g stopionego masła
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka sody
Składniki: 250 g migdałów 200 g bardzo miałkiego cukru 150 g cukru pudru 2 łyżki skandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel esencji migdałowej 1 białko wafle opłatkowe Sposób wykonania: Migdały uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 3-4 minuty po czym je utrzeć w moździerzu.Następnie dodać do nich oba rodzaje cukru, esencje migdałową, skórkę…
Składniki: 2 białka 125 g miałkiego cukru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka octu Sposób wykonania:Do białek dodać cukier oraz wodę wymieszaną z wodą.Całość dokładnie miksować do momentu, aż powstanie sztywna piana.Następnie z piany łyżką układać bezy na blasze wysmarowanej tłuszczem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni i piec do momentu, aż bezy wyschną.Trzymać w…
Składniki: 125 g masła 125g miałkiego cukru 2 łyżeczki rozpuszczonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka gorącej wody esencja waniliowa 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 30 kawałków czekolady Sposób wykonania:Masło utrzeć razem z cukrem po czym dodać kawę oraz esencję.Całość dokładnie wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystkie…
Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka sody 100 g cukru 60 g masła fistaszkowego 60 g stopionego masła 1 jajko Sposób wykonania:Przesianą mąkę wymieszać ze sodą i obydwoma rodzajami cukru.Całość dokładnie wymieszać i dodać masło i masło fistaszkowe oraz roztrzepane jajko.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ze sobą.Z powstałej masy formować małe kulki, które lekko spłaszczyć ręką…