Składniki:
- 1, 25 kg mąki
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć razem z cukrem na gładką masę.
Następnie mąkę wymieszać z goździki, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, po czym dodać rozpuszczone masło, żółtka z cukrem oraz białka ubite na sztywną pianę.
Całość dokładnie zagnieść, dolewając po odrobinie mleka.
Z powstałego ciasta formować ciasteczka o równych kształtach ( np. precelków).
Ułożyć ciasteczka na blasze posmarowanej olejem.
Ciasteczka posmarować jeszcze roztrzepanym białkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.