Składniki: 4 białka 1 szkl. zmielonego i przesianego cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Sposób wykonania:Białka ubić na bardzo sztywną pianę po czym dodać zmielony i przesiany cukier.Całość bardzo delikatnie wymieszać.Kłaść pianę łyżka formując małe placuszki.Posypać je orzechami, wstawić do letniego piekarnika i wysuszyć.
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Bezy poziomkowe
by Agata Czech • • 0 Comments
Składniki: 4 białka 1 szkl. zmielonego i przesianego cukru Krem: 1 białko łyżka syropu poziomkowego Sposób wykonania:Białka ubić na bardzo sztywną pianę po czym dodać zmielony i przesiany cukier.Całość bardzo delikatnie wymieszać.Kłaść pianę łyżka formując małe placuszki.Wstawić do letniego piekarnika i wysuszyć.W między czasie syrop utrzeć z białkiem na białą masę.Gotowe bezy wyjąć z piekarnika,…
Ciastka
Ciasteczka z konfiturami
by Dorota Sowa • • 0 Comments
Składniki: 40 dag mąki 10 dag masła 2-3 łyżki cukru 2 jajka sól 3żółtka 6 łyżek śmietany 2 łyżki wina konfitury tłuszcz do smażenia Sposób wykonania:Masło posiekać razem z mąką, dodać jajka, żółtka, cukier, sól, śmietanę i wino.Całość wyrobić na gładkie ciasto, które rozwałkować i odstawić na pół godziny.Po tym czasie przekroić ciasto na pół.Jeden…
Ciastka
Kruche precelki z sezamem
by Ala Leszczyńska • • 0 Comments
Ciastka
Ciasteczka drożdżowe z konfiturami
by Daria Szulc • • 0 Comments
Składniki: 12 łyżek masła 1 1/5 szkl. mąki 3 jajka 20 dag drożdży 2łyzki śmietany 1 szkl. marmolady Sposób wykonania:Mąkę wymieszać razem z masłem 2 jajkami, śmietaną oraz drożdżami rozpuszczonymi w odrobinie wody.Całość dokładnie zagnieść po czym ciasto cienko rozwałkować.Następnie pokroić ciasto na duże kwadry, które posmarować marmoladą.Każdy kwadrat złożyć trzykrotnie.Ułożyć ciastka na blasze wysmarowaną…