Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sernik

Sernik z bakaliami

Składniki:

    • 15 dag mąki
    • 10 dag masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka śmietany

    Na masę serową:

    • 40 dag zmielonego twarogu
    • 15 dag cukru
    • 1 budyń waniliowy
    • 5 jajek
    • 1 szklanka śmietanki kremówki
    • 15 dag bakalii


    Sposób przyrządzenia:

    Z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki, ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę, do twarogu dodać cukier, budyń w proszku i jajka, utrzeć na gładką, puszystą masę, bakalie opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do sera, schłodzoną śmietankę ubić, delikatnie wymieszać z masą twarogową, wyłożyć na ciasto, wstawić do rozgrzanego do 180° piekarnika, kiedy powierzchnia się zrumieni, przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec ok. 1 godz., po wyjęciu posypać cukrem pudrem i wiórkami skórki pomarańczowej.
    Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.
     

Sernik z kruszonką

Składniki:
Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru,
  • 100 g  margaryny.
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego mleczno-maślankowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jaj,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1duży budyń śmietankowy (lub waniliowy)100 g rodzynek50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 100 g  margaryny.


Sposób przyrządzenia:

Ciasto: Ze wszystkich podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować 3 kule, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Masa serowa:Ser zmielić 2 razy, dodać cukier, żółtka, śmietanę, aromat, wsypać budyń. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Do masy serowej dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową. Białka ubić, połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto. Pozostałą pianę z białek jeszcze raz ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na wierzchu masy serowej.
Kruszonka: Masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier, rozetrzeć rękami, żeby powstała sypka kruszonka. Kruszonką posypać sernik.
Wstawić do nagranego piekarnika, piec ok. 45-50 minut przy 180 st.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.

Sernik z truskawkami

Składniki: 25 dag truskawek 50 dag mielonego twarogu 1 paczka biszkoptów 15 dag. cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka truskawkowa Sposób przyrządzenia: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 l. wody, przestudzić. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodać przestudzoną galaretkę, wymieszać, schłodzić w lodówce. tortownicę wyłożyć biszkoptami. wylać lekko…

Najwspanialszy sernik pychotka

Składniki: 4 jajka 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru+3łyżki ser (najlepiej kubek 1 kg, obecnie popularne w sprzedaży) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 paczuszki cukru waniliowego 2 budynie śmietankowe ananasy w puszce 2 szklanki maki wiórki kokosowe 200g Sposób przyrządzenia:                                                                                                                    1 jajko, pół margaryny(miękka),3łyżki cukru,2 szklanki mąki, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko…