Składniki:
- • 1,5 kg sera
• 60 dag cukru
• 10 żółtek
• 8 białek
• 30 dag margaryny
• 7 łyżek kaszy mannej
• 1 łyżka mąki
• 1 aromat arakowy
• skórka z cytryny
• 5 dag rodzynek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki:
Na masę serową:
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki, ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę, do twarogu dodać cukier, budyń w proszku i jajka, utrzeć na gładką, puszystą masę, bakalie opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do sera, schłodzoną śmietankę ubić, delikatnie wymieszać z masą twarogową, wyłożyć na ciasto, wstawić do rozgrzanego do 180° piekarnika, kiedy powierzchnia się zrumieni, przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec ok. 1 godz., po wyjęciu posypać cukrem pudrem i wiórkami skórki pomarańczowej.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.
Składniki:
Ciasto:
Masa serowa:
Kruszonka:
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Ze wszystkich podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować 3 kule, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Masa serowa:Ser zmielić 2 razy, dodać cukier, żółtka, śmietanę, aromat, wsypać budyń. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Do masy serowej dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową. Białka ubić, połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto. Pozostałą pianę z białek jeszcze raz ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na wierzchu masy serowej.
Kruszonka: Masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier, rozetrzeć rękami, żeby powstała sypka kruszonka. Kruszonką posypać sernik.
Wstawić do nagranego piekarnika, piec ok. 45-50 minut przy 180 st.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.
Składniki: 25 dag truskawek 50 dag mielonego twarogu 1 paczka biszkoptów 15 dag. cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka truskawkowa Sposób przyrządzenia: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 l. wody, przestudzić. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodać przestudzoną galaretkę, wymieszać, schłodzić w lodówce. tortownicę wyłożyć biszkoptami. wylać lekko…
Składniki: 4 jajka 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru+3łyżki ser (najlepiej kubek 1 kg, obecnie popularne w sprzedaży) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 paczuszki cukru waniliowego 2 budynie śmietankowe ananasy w puszce 2 szklanki maki wiórki kokosowe 200g Sposób przyrządzenia: 1 jajko, pół margaryny(miękka),3łyżki cukru,2 szklanki mąki, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko…