Składniki: 6 łyżek rozpuszczonego masła 8 jajek 1/3 szkl. cukru ¾ szkl. śmietany 25 g drożdży 6 gorzkich migdałów 2 szkl. mąki ¼ szkl. wody szczypta soli Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości, wówczas dodać śmietanę, żółtka, cukier, zmielone migdały oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Nie przerywając mieszania dodać jeszcze mąkę oraz szczyptę soli. Na…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Ciasto piwne z orzechami
by Joanna Chrzanowska • • 0 Comments
Składniki: 12 ½ dag masła 25 dag cukru 3 jajka 50 dag mąki 1 op. proszku do pieczenia 12 dag łuskanych orzechów laskowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków 250 ml ciemnego piwa 12 dag sułtanek 10 dag skórki cytrynowej w cukrze 10 dag skórki pomarańczowej w cukrze tłuszcz bułka tarta Sposób wykonania: Masło utrzeć…
Babki
Piwna babka
by Dominika Łukasik • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 25 dag cukru 2 op. cukru waniliowego 2 łyżki rodzynek 50 dag mąki 1 duże op. proszku do pieczenia 25 dag masła 200 ml jasnego piwa tłuszcz bułka tarta Sposób wykonania: Żółtka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie białka ubić na sztywną pianę po czym połączyć ja z mąką, proszkiem…
Ciasta
Baba migdałowa bez mąki
by Patrycja Kowalik • • 0 Comments
Składniki: • 150 g słodkich migdałów • 30 g gorzkich migdałów • 10 jajek • ½ białka • 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Sparzone migdały obrać i posiekać po czym wymieszać z ½ białka. Następnie żółtka razem z cukrem utrzeć do białości, wówczas dodać migdały. Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę. Całość…
Ciasta czekoladowe
Baba czekoladowo-waniliowa
by Natalia Markowska • • 0 Comments
Składniki: 30 jajek 3 szkl. cukru ¾ szkl. zmielonych sucharów żytnich 1 laska zmielonej przesianej wanilii 400 g startej czekolady 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Całe jajka utrzeć do białości po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo suchary oraz zmieloną wanilię. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wówczas dodać startą czekoladę oraz białka ubite…