Składniki: 25 dag mąki 25 dag cukru 4 jajka 3 żółtka łyżka miodu łyżka oleju łyżeczka soku z cytryny ¼ łyżeczka imbiru ½ łyżeczka cynamonu masło cukier puder Sposób wykonania: Żółtka razem z jajkami i cukrem utrzeć na białą masę, wówczas dodać miód, sok z cytryny oraz olej. Całość dokładnie wymieszać po czym nie przerywając…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Placek z daktylami i migdałami
by Maria Wasińska • • 0 Comments
Składniki: 25 dag daktyli 12 dag migdałów 15 dag cukru 5 dag masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka tłuszcz Sposób wykonania: Żółtka, masło oraz cukier dokładnie ze sobą utrzeć po czym dodać posiekane daktyle i zmielone migdały. Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Powstałe ciasto przelać…
Szarlotka
Szarlotka z kruszonki
by Marta Siuta • • 0 Comments
Składniki: 1 margaryna 1 jajko 3 szkl. mąki łyżka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru 1 kg jabłek cynamon cukier waniliowy kisiel cytrynowy Sposób wykonania: Obrane jabłka zetrzeć na tarce po czym posypać je cukrem waniliowym, cynamonem oraz połową kisielu. Następnie margarynę posiekać z mąką, po czym wbić jajko, dodać proszek do pieszczenia. Całość dokładnie…
Ciasta
Pleśniak Basi
by Basia • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jajka 1 kostka margaryny 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Sposób wykonania: Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wyrobić i podzielić na 3 części. Jeną częścią wylepić dno formy, i posmarować dżemem.…