Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zupy

Świąteczna zupa grzybowa Barbary

Przepis na tradycyjną zupę grzybową na wigilię. Aby ją przygotować będziesz potrzebować: suszonych grzybów, marchewki, pietruszki oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • 200 g grzybów suszonych 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ pora
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • ocet winny 
  • sól
  • pieprz
 

Zupa z soczewicy Wandy

Smaczne zupy w Twoim domu na każdą okazję. Dziś przepis Wandy na zupę z soczewicy. Lista zakupów: soczewica, cebula, koncentrat pomidorowy i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 1 szkl soczewicy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 listek laurowy 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego 
  • sól
  • pieprz
  • bazylia do posypania
 

Zupa grochowa Kaśki

Poszukujesz nowych przepisów na zupy? Idealnie trafiłeś. Wypróbuj zupę grochową pomysłu Kaśki. Lista zakupów: groch, marchewka, ziemniaki, boczek i kiełbasa. 
 

Składniki:

  • 350 g grochu 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 30 dag kiełbasy
  • 15 dag chudego boczku 
  • 3 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól
  • pieprz
 

Krem pomidorowy Ludwika

I kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem z pomidorem w roli głównej. Aby wykonać przepis na krem pomidorowy Ludwika oprócz pomidorów potrzebujesz: czosnku, papryki, bazylii i bulionu warzywnego. 
 

Składniki:

  • 3 puszki pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 1 cebulka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • sól
  • pieprz
 

Zupa z dyni Konrada

Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych podaj im pyszną zupę z dyni pomysłu Konrada. Do jej wykonania potrzebujesz: dyni, czosnku, cebulki i bulionu warzywnego.   
 

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz