I kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem z pomidorem w roli głównej. Aby wykonać przepis na krem pomidorowy Ludwika oprócz pomidorów potrzebujesz: czosnku, papryki, bazylii i bulionu warzywnego.
Składniki:
- 3 puszki pomidorów
- 1 papryka
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebulka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki śmietany 36%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Razem wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko zeszklić po czym wrzucić paprykę.Trzymać chwile na ogniu po czym dodać jeszcze pomidory.Dusić około 5 minut i zalać całość bulionem.Gotować około 10 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Dodać bazylię, ocet winny oraz śmietanę.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Podawać razem z grzankami.
Liczba porcji: 6