Składniki:
- ½ kg świeżych grzybów
- włoszczyzna
- cebula
- 1 łyżka masła
- 4 ziemniaki
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżych ziół
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 1 l mleka 30 dag słodkich migdałów 5 dag gorzkich migdałów 5 dag rodzynków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej miód Sposób wykonania: Migdały sparzyć wrzątkiem po czym brać je ze skórki i drobno posiekać. Następnie przełożyć je do garnka i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i dodać jeszcze rodzynki oraz miód do smaku. Trzymać na małym…
Składniki: 4 szkl mleka 1 tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki pokruszonych orzechów 2 jajka 3 łyżki miodu 1 kieliszek rumu Sposób wykonania: Czekoladę pokruszyć i wrzucić do rondelka. Podlać małą ilością mleka i podgrzewać na małym ogniu, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Wówczas wlać resztę mleka i cały czas mieszając podgrzewać. Następnie żółtka utrzeć…
Składniki: 3 szkl piwa 1 op śmietanki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru kilka goździków 2 żółtka 20 dag białego sera owczego cukier do smaku Sposób wykonania: Do garnka wlać szklankę wody. Dodać śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier do smaku i całość zagotować. Wówczas wlać piwo, wrzucić goździki, wymieszać…
Składniki: 20 dag razowego chleba 10 dag rodzynków 1 łyżka dżemu z żurawin 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego cynamonu sól cukier Sposób wykonania: Rodzynki zalać letnią przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut. W między czasie chleb pokroić w kostkę i zarumienić w rozgrzanym piekarniku. Wówczas zalać je litrem wrzątku…