Składniki:
- ½ kg świeżych grzybów
- włoszczyzna
- cebula
- 1 łyżka masła
- 4 ziemniaki
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżych ziół
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Oczyszczoną włoszczyznę zalać wodą, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i ugotować bulion.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz pokrojone grzyby.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić kilka minut.
Wówczas przełożyć całość do bulionu.
Wrzucić jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 15 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz majerankiem.
Można ewentualnie dodać szczyptę cukru.