Składniki: • 40 dag kapusty • 20 dag pomidorów • 2 jabłka • 1 cebula • 4 dag masła • 2 dag mąki • 1,5 l rosołu • sól Sposób przyrządzenia: Niewielką główkę kapusty poszatkować, dodać cebulę i sparzyć, po chwili wycisnąć ją, zalać przygotowanym uprzednio rosołem z mięsa wołowego lub wywarem z warzyw. Dodać…
Tag: zupa rybna
Zupa rybna
Zupa rybacka – halászlé
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg karpia • 1 kg leszcza, płoci lub innych ryb słodkowodnych • 2 cebule (20 dag) • 2 papryki (40 dag) • 1 łyżka przecieru pomidorowego • papryka w proszku • 1 czuszka • szczypta cukru • sól Sposób przyrządzenia: Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych…
Ryby
Bouillabaisse – zupa rybna
by Administrator • • 0 Comments
Wspaniała zupa rybna jeden z bardzo wielu przepisów. Składniki: – ½ kg jakiś tanich ryb (np. tusze z flądry, płotki, leszcz) – 2 cebule – 4 ząbki czosnku – 3 pomidory – 2 marchewki – 1 pieruszka – szczypta szafranu (opcja) – ½ łyżeczki bazyli – ½ łyżeczki oregano – kilka gałązek natki pietruszki –…
Ryby
Zupa rybna dla zaawansowanych
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: 1,5 l wody, około 1 kg różnych niedużych ryb lub tylko głów (może być leszcz, okoń, karaś, lin, szczupak, jazgarz. Sandacz raczej nie), mlecze i wątróbki z ryby, 2 jajka, łyżka masła, łyżka tartej bułki, przyprawy (sól, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, gałka muszkatołowa), duży pęczek włoszczyzny bez kapusty, zielona…