Składniki: 50 dag filetów z dorsza 0,5 l bulionu sok z cytryny kilka marchewek korzeń pietruszki por sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Rybę namoczyć w soku z cytryny. W między czasie warzywa drobno posiekać, wrzucić do bulionu i lekko podgotować. Następnie dorsza pokroić w duże kawałki i dodać je do zupy. Gotować kilka minut…
Tag: zupa rybna
Zupa rybna
Zupa rybna Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 pokrojone filety z pangi 1 duża marchewka obrana pokrojona w plastry 2 pokrojone w plastry cebule garść rodzynek kilka obranych ze skórki migdałów sól ,pieprz i cukier do smaku 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać wodą pokrojone warzywa wypłukane rodzynki ,oraz migdały. Doprowadzić do wrzenia powoli gotować aż marchewka będzie miękka.…
Zupa rybna
Zupa rybna z jajkiem
by Marek Jeżewski • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg filetów z pangi podzielonych na porcje 2 ugotowane na twardo, pokrojone na połowę jajka 2 liście sałaty lodowej pokrojonej w paseczki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety rybne zalać 4 szklankami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i powolutku gotować przez 5 minut, dodać paseczki sałaty, gotować jeszcze 2 minuty. Skorygować smak…
Zupa rybna
Zupa z karpia z jajkami i sałatą
by Otylia Orzeł • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg filetów z karpia lub innej tłustej ryby słodkowodnej 2 ugotowane na twardo jajka 5 listków sałaty lodowej lub masłowej sól, pieprz kilka kropli oleju sezamowego Sposób przyrządzenia: Filety z ryby zalać 4 szklankami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, odszumować, gotować 5 minut, przyprawić do smaku, dodać olej sezamowy. Sałatę pokroić w paseczki,…
Zupa rybna
Zupa rybna z ziemniakami
by Bogusława Broda • • 0 Comments
Składniki: 800 g filetów z białej ryby 1 kg ziemniaków 100 g surowego wędzonego boczku 2 cebule 250 ml mleka 1 l wody 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokrojony w kostkę zarumienić po czym wyjąć go z patelni a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekać cebulę, wówczas dodać…