Składniki:
- 4 łyżki posiekanego estragonu
- 1 szkl rosołu
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sok z cytryny
- 2 żółtka
- sól
- cukier
Składniki:
Składniki: 250 g mąki 225 g masła 250 g startego sera gruyere ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 żółtko Sposób wykonania: Mąkę, masło, ser, pieprz oraz rozmaryn dokładnie wyrobić w robocie kuchennym. Gdy powstanie gładkie ciasto rozwałkować na placek o grubości 5mm. Wyciąć z niego foremkami ciasteczka. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem.…
Składniki: 3 żółtka 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szkl wrzącego mleka ¼ łyżeczki esencji waniliowej Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać w kąpieli wodnej po czym nie przerywając mieszania dodawać cukier oraz sól. Następnie wlewać stopniowo mleko. Gotować nadal w kąpieli wodnej aż sos zgęstnieje. Wówczas zdjąć go z ognia, ostudzić i dodać esencję waniliową do…
Składniki: 2 kwaśne jabłka 1 dojrzała gruszka 1 żółtko ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soku jabłkowego szczypta mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszkę i jabłka ugotować w niewielkiej ilości wody, obrać ze skórki, usunąć rdzeń i gniazda nasienne, miąższ zmiksować blenderem. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać,…
Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu winnego 1 ugotowane żółtko musztarda pieprz sól przecier pomidorowy do smaku Sposób wykonania: Żółtko rozetrzeć razem z oliwą, octem oraz musztardą. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przecierem pomidorowym.