Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żółtka

Ciasteczka cynamonowe

Składniki: • 1 kg mąki, • 2 kostki masła, • 5 żółtek, • 1 szkl.cukru pudru, • cynamon według uznania, • gałka muszkatołowa, Sposób przyrządzenia: Ze wszystkich tych składników zagnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki aby stwardniało. Rozwałkować na stolnicy, wykrawać ciasteczka foremkami lub szklanką, piec w średnio gorącym piekarniku. Przepis został nadesłany na…

Sos potrawkowy (poulette)

Składniki: • ½ l rosołu • 4 dag masła • 1-2 żółtka • 3 dag mąki • cytryna lub kwasek cytrynowy Sposób przyrządzenia: Masło roztopić, dodać mąkę wymieszać z rosołem. Mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem cytryny lub kwaskiem cytrynowym, połączyć z żółtkami. Podawać do pasztetów. Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki…

Sos batarde

Składniki: 250 g masła, 3 łyżki mąki, 600 ml zimnej wody, 2 żółtka, łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: W garnku roztopić 60 g masła. Dodać mąkę i nie rumienić. Wymieszać na jednolitą puszystą masę. Wlać 600 ml lekko osolonej, zimnej wody, dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Trzymać na małym ogniu, stale mieszając,…