Składniki:
-
- 50dkg sera (twarogu)
- 3 jaja
- 15dkg mąki
- 3 dkg mąki do podsypania
- 2 dkg tłuszczu
- 2dkg tartej bułki
- 3dkg masła lub margaryny do polania
- sól
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Sposób przyrządzania:
Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 1h. Kapustę kiszoną opłukać, białą poszatkować. Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby. Ugotowane grzyby wraz z kapustą bardzo drobno poszatkować. Równie drobno poszatkować kapustę kiszona wraz z cebulą. Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty, skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru. Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na ½ godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Magdę