Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z wiśniami

 

 

Składniki:

    • 50 dkg wiśni
    •  łyżka masła
    • 3 łyżki cukru
    • pół śmietany
    • 2 szklanki mąki
    • jajko
    • sól  
    • 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody

Sposób przyrządzenia:
Do przesianej mąki rozsypanej na stolnicy dodać jajko, wsypać sól i wlać wodę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Podzielić je na dwie równe części. Jedna przykryć miska aby nie wyschła, drugą zaś rozwałkować do grubości 2 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Wkładać do nich wcześniej umyte i wysuszone wiśnie. Gotować wrzucając do wrzącej wody. Wyjąć ok 2 min. po wypłynięciu pierogów na wierzch.

Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Ewelinę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *