Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zioła

Marynata do warzyw z grilla

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany  tymianek, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…

Winno ziołowa marynata do mięs z grilla

Składniki:

  • 1/3 szklanki wytrawnego białego lub czerwonego wina (zależnie od mięsa)
  • 3 łyżki białego lub czerwonego octu winnego (zależnie od mięsa)
  • 2 łyżki utartej szalotki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Węgorz duszony w pomidorach

Składniki: 2 kg oskórowanego węgorza 1 kg pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki octu winnego 2 łyżki bułki tartej oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Węgorza pokroić w 8 cm…

Filet z węgorza w ziołowym sosie

Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki 1 łyżka posiekanej szalotki 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody sól, pieprz po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek 1 liść laurowy 1 duża łyżka masła 1 łyżka śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić…