Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…
Tag: zioła
Listy
Sos bazylikowy do spaghetti
by Weronika • • 0 Comments
Listy
Winno ziołowa marynata do mięs z grilla
by Kasia Stec • • 0 Comments
Składniki:
- 1/3 szklanki wytrawnego białego lub czerwonego wina (zależnie od mięsa)
- 3 łyżki białego lub czerwonego octu winnego (zależnie od mięsa)
- 2 łyżki utartej szalotki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Listy
Węgorz duszony w pomidorach
by Dominika Kłeczek • • 0 Comments
Składniki: 2 kg oskórowanego węgorza 1 kg pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki octu winnego 2 łyżki bułki tartej oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Węgorza pokroić w 8 cm…
Listy
Filet z węgorza w ziołowym sosie
by Kasia Bień • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki 1 łyżka posiekanej szalotki 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody sól, pieprz po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek 1 liść laurowy 1 duża łyżka masła 1 łyżka śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić…