Składniki:
- ½ kg marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 1 kg mięsa z udźca z indyka 1 łyżka ziół prowansalskich ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu o smażenia 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na mniejsze kawałki po czym natrzeć je ziołami prowansalskimi, majerankiem oraz pieprzem. Następnie włożyć je do rondelka z rozgrzanym tłuszczem i pokrojonym…
Składniki: 4 ziemniaki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka mielonego kminku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry. Następnie do oliwy dodać zioła prowansalskie, kminek oraz gałkę muszkatołową. Powstałą oliwą posmarować plastry ziemniaków i ułożyć je…
Składniki: 4 sznycle 1 kieliszek porto ½ szkl bulionu warzywnego 2 plasterki szynki germańskiej kilka listków szałwii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso pokroić na sznycle, lekko rozbić ręką. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem. Na każdym plasterku mięsa ułożyć…
Składniki: 1 kg bakłażanów 2 łyżki ziół prowansalskich kilka ziaren pieprzu kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Bakłażany pokroić w paski, które oprószyć solą i odstawić na noc. Następnego dnia, posmarować je oliwa i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie układać w słoikach przekładając je…