Składniki 2 duże ziemniaki łyżeczka kminku 20 dag chudego twarożku 4 łyżki mleka łyżka oleju pół ząbka czosnku kilkanaście pestek dyni rzeżucha świeżo zmielony biały pieprz sól Sposób wykonania: Ziemniaki zalać osoloną wodą z dodatkiem kminku i gotować około 30 minut. W między czasie do twarożku dodać mleko oraz olej i dokładnie wymieszać. Doprawić do…
Tag: ziemniaki
Listy
Ziemniaki nadziewane grzybami
by Bartek Kuźniar • • 0 Comments
Składniki 1 kg ziemniaków 20 dag grzybów cebula łyżka masła 2 jaja pieprz sól natka pietruszki koper Sposób wykonania: Cebulę posiekać a grzyby pokroić na mniejsze kawałki i razem poddusić na rozgrzanym maśle. Wówczas wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz koper. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast z ziemniaków odciąć wierzch i wydrążyć…
Listy
Kapusta pekińska duszona z ziemniakami
by Urszula Kropidłowska • • 0 Comments
Składniki 2 główki kapusty pekińskiej 40 dag ziemniaków 3 cebule mała puszka pomidorów w zalewie łyżka maggi w płynie 5 dag margaryny cukier pieprz sól Sposób wykonania; Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Trzymać na ogniu kilka minut po czym dodać kapustę pokrojoną w paski. Dusić kilka…
Listy
Sałatka z ziemniaków z grzybami
by Anna Wilk • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ziemniaków 15 dag marynowanych grzybów 20 dag kapusty pekiśńkiej 3 ogórki kisozne 2 cebule 3 łyżki majonezu łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania; Ziemniaki ugotować po czym je obrać i pokroić w kostkę. Następnie grzyby odsączyć z zalewy i przekroić na połówki lub pozostawić w całości. Kapustę poszatkować, ogórki na plasterki a…
Listy
Ziemniaki z rokpolem i koperkiem
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 60 dag ziemniaków 10 dag rokpola 3 cebulki łyżka oliwy łyżka uprażonych pestek dyni pęczek koperku Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym odcedzić, obrać i pokroić na plastry. Następnie ser rozdrobnić widelcem i posypać ziemniaki. Cebulki pokroić w krążki i również posypać ziemniaki. Całość skropić oliwą i na wierzch rozsypać pestki…