Składniki: ½ główki kapusty 10 dag bekonu 1 cebula 2 litry bulionu 4 ziemniaki 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka koperku szczypta chili, kminku, soli, pieprzu i cukru Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwę przesmażyć pokrojony bekon po czym przesmażyć na nim posiekaną cebulę. Trzymać na ogniu około 5 minut po czym…
Tag: ziemniaki
Listy
Krem ziemniaczano-porowy
by Kasia Jabłońska • • 0 Comments
Listy
Placek z wieprzowiną
by Celina Kozak • • 0 Comments
Składniki: 4 szklanki ziemniaków purée 1 puszka kukurydzy ½ kg resztek pieczonej mielonej wieprzowiny 3-4 kulki masła Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Ugotować ziemniaki i rozetrzeć. Na małej patelni podgrzać kukurydzę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, kukurydzę i mielone mięso, kończąc warstwą ziemniaków. Na wierzchu ułożyć kulki masła i piec…
Listy
Klopsy wieprzowe z ziemniakami
by Jakub • • 0 Comments
Składniki: 500 g surowej wędzonej wieprzowiny 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 300 g mąki Sposób wykonania: Wieprzowinę zalać 3 litrami wody i ugotować. Gdy mięso będzie na wpółmiękie odcedzić go i zemleć. Wówczas dodać do niego starte ziemniaki, mąkę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić. Z powstałej masy formować klopsy, które gotować w osolonym wrzątku około…
Listy
Knedle Walerii
by Waleria • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 400 g mąki 5 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 białe bułeczki sól Sposób wykonania: Ziemniaki zemleć po czym dodać do nich kaszę manną oraz mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać bułki pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować knedle i gotować w…