Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żeberka wieprzowe

Cytrynowe żeberka z rusztu lub grilla

Składniki: 1 – 1.5 kg chudych żeberek wieprzowych Marynata: 3 ząbki czosnku 2 czerwone cebule ½ szklanki soku cytrynowego 1 łyżka otartej skórki cytrynowej 2 papryczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę. Czosnek i papryczki obrać drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.…

Żeberka wieprzowe na dziko pychotka

Składniki: 1 – 1,5 kg boczku z żeberkami Marynata: 1 szklanka wody 2/3 szklanki octu winnego 20 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu 2 liście laurowe nieco rozmarynu cebula pokrojona w plasterki Ziemniaki piure: po 2 ziemniaki na osobę 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła kminek ½ cebuli Buraki: 50 dkg buraki 1 łyżka mąki 1…

Żeberka ogniste pychotka

Składniki:

  • 1 kg grubych żeberek wieprzowych
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 6  łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 papryczki chili
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanki oleju sojowego
  • 1 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego

Panierowane żeberka*

Składniki: 1kg żeberek duży pęczek włoszczyzny liść laurowy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego cebula 2jajka mąka krupczatka sól tarta bułka do panierowania olej i smalec do smazenia (pół na pół) Sposób przyrządzenia: W dużym naczyniu zagotowujemy wodę,dodajemy oczyszczoną włoszczyznę ,przyprawy,sól.Oczyszczoneżeberka dzielimy na 8 zgrabnych kawałków .Opłukane wrzucamy do gotującej się włoszczyzny ,zagotowujemy.Stawiamy na…