Składniki:
- 40 dkg mrożone szpinaku
- 2 pomarańcze
- 1 pokrojona drobno cebula
- 1 łyżka oliwy
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany, pieprz
- sól, pieprz
Składniki: 25 dkg świeżych listków szpinaku pieczony filet z drobiu oliwa bułka francuska lub bagietka czosnek – opcjonalnie masło – opcjonalnie sól, pieprz, płatki chili do smaku Sposób przyrządzenia: Szpinak bardzo dokładnie opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak i czosnek, smażyć w niewysokiej temperaturze aż listki zaczną „więdnąć”, przyprawić. Mięso z kurczaka…
Składniki: 40 dag szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki oleju 1 ½ łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy maggi 1 ½ łyżki rosołu 1 ½ łyżki smalcu Sposób wykonania: Na rozgrzany olej dodać imbir wymieszany z sosem sojowym oraz rozgnieciony czosnek, smażyć ok. 10 sekund i dodać szpinak pokrojony w duże kawałki,…
Szpinak warzywny jest jednoroczną rośliną zieloną z rodziny komosowatych której ojczyzną jest dawna Persja (obecnie Turkiestan), skąd Arabowie przywieźli go w średniowieczu ok. IX w. do Hiszpanii. W pozostałych krajach europejskich nie znalazł większego uznania. Dopiero wiek XIX stał się okresem przełomowym w uprawie szpinaku. Jednak największą popularność zdobył po drugiej wojnie światowej, kiedy to…
Składniki: 1 bakłażan około 20 dkg 25 dkg szpinak 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przyrządzenia: Szpinak opłukać, grubo pokroić. Bakłażana pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę obsmażyć na złoty kolor kostki bakłażana, dodać posiekany czosnek, chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojony szpinak. Smażyć razem około 2…