Składniki: 25 dkg solonych filetów śledziowych 1 duże kwaśne jabłko 1 cebula 1 łodyga selera naciowego ½ szklanki gęstej śmietany musztarda do smaku pieprz biały Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Cebulę obrać, pokroić w…
Tag: ze śledzi
Listy
Śledzie z ogórkiem kiszonym
by Joanna Tokarek • • 0 Comments
Składniki: 4 filety solonych śledzi 2 cebule 2 kiszone ogórki 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego pieprz Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać octem i odstawić na około…
Ryby
Rolmopsy śledziowe z zielonym groszkiem
by Maja Sawińska • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z solonych śledzi 10 dkg konserwowanego zielonego groszku 15 dkg majonezu papryka konserwowa 1 cebula 3 łyżki białego wytrawnego wina ½ szklanki śmietany musztarda sok z cytryny natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. Wymoczone śledzie obsączyć z wody, posmarować…
Śledzie
Śledzie w sosie jogurtowo koperkowym
by Izabella Płusa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z solonych sledzi ½ szklanki dobrego naturalnego jogurtu 3 kiszone ogórki – opcjonalnie 1 pęczek koperku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie przygotować sos. Koperek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem (śmietaną) i przyprawami. Ogórki, jeśli zdecydujemy…
Ryby
Rolmopsy w zalewie pachnącej pomarańczą
by Elżbieta Merta • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych filetów z solonych śledzi Zalewa: 2 szklanki 3% octu z jabłek 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżka brązowego cukru skórka z 1 pomarańczy oczyszczoną dokładnie z białej włókniny 1 cebula ¼ szklanki białego wina Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia…