Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekanka

Zapiekane ziemniaczane pucharki

Składniki: 8 szt. dużych ziemniaków 20 dkg żółtego sera pozostałe mięso z pieczeni lub kurczaka 2 jajka 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki łuskanego słonecznika sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, gotować przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Ściąc wierzchołki ziemniaków, podzielić je na połówki i łyżeczka wydrążyć ostrożnie wydrążyć…

Zapiekana ryba

Składniki: 50 dag filetów (dorsz, morszczuk lub inna) 20 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła 1/2 szklanki gęstej śmietany 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej Produkty Kamis: przyprawa do ryb Kamis Sposób przyrządzenia: Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę ( uprzednio…

Makaron zapiekany z wiśniami

Składniki: 20 dkg makaronu muszelki 700 ml mleka 2 cytryny 2 opakowania cukru waniliowego 12 dkg masła 10 dkg cukru 4 jajka 50 dkg twarogu 1 budyń waniliowy 1 słoik wiśni drylowanych sól Sposób przyrządzenia: Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka,…

Zapiekanka*

Składniki: 4-5 ziemniaków lub ryż 30 dag sera żółtego 2 papryki czerwone, 1 zielona pomidor 3 cebule 4 filety z piersi kurczaka włoszczyzna mrożona mieszanka chińska mrożona 10 pieczarek wegeta, sól, pieprz sos miodowo- musztardowy Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie pokroić w kostkę. Filety kroić w kostkę, posypać wegetą, podsmażyć na oleju. Pieczarki…

Potrawka kalafiorowa z jajkiem*

Składniki: 80 dkg ziemniaków 1/2 kg kalafiora sól 5 dkg masła lub margaryny 5 dkg mąki 1/4 l mleka 4 jaja 1/2 pęczka natki pietruszki biały pieprz pęczek szczypiorku 2 łyżeczki rosołu w proszku szczypta startej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć,…