Składniki: 150g cieciorki (albo namoczona prze noc i ugotowana przez 1 1/2 godz. albo z puszki sparzona) 250g zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera 250g pomidorów 1 strąk czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek natki z selera lub pietruszki trochę mięty świeżej 200g naturalnego jogurtu 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki…
Tag: zapiekanka
Zapiekanki
Zapiekanka z kalafiora Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 35 dag. kalafiora 5 dag. sera pecorino 2 jajka 5 łyżek mleka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżki tymianku łyżka płatków migdałowych pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w gorącej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć, wywar zostawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora. Roztrzepać jajka w 150 ml. wywaru kalafiorowego, dodać mleko, kwaśną…
Zapiekanki
Łatwa zapiekanka z ziemniaków
by Mateusz • • 0 Comments
Składniki: 2 ziemniaki 2 szkl. tłustej śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, które wymieszać ze śmietaną, posiekanym czosnkiem oraz rozmarynem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.
Zapiekanki
Pataty z gruszką z piekarnika
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kg patatów 4 gruszki 1 łyżeczka nasion kopru 3 łyżki masła pieprz 1 szkl. nektaru gruszkowego Sposób wykonania: Gruszki oraz pataty obrać i pokroić. Następnie formę wysmarować oliwą i układać w niej na przemian warstwę gruszek i patatów, posypując nasionami fenkułu. Sama górę posypać pieprzem i wiórkami masła…
Zapiekanki
Zapiekane śledzie z ziemniakami i pieczonym drobiem
by Agata R • • 0 Comments
Składniki: 20 dag filetów śledziowych 4 ugotowane ziemianki 30 dag mięsa pieczonego drobiu 2 cebule 2 jaja 1 szkl. gęstej śmietany 3-4 łyżki margaryny 5 dag startego żółtego sera garść bułki tartej Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zemleć ją w maszynce razem ze śledźmi, mięsem oraz ziemniakami. Następnie dodać połowę…