Składniki: ½ kg pieczarek 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu pęczek posiekanej zielonej pietruszki 5 jajek 3 szklanki kefiru sól, pieprz do smaku 4ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ½ szklanki żółtego ostrego sera tłuszcz i tarta bułka do formy Sposób przyrządzenia: Pieczarki obrać, pokroić plasterki i obsmażyć na tłuszczu, do odparowania soku. Dodać sól, pieprz do…
Tag: zapiekanka
Zapiekanki
Zapiekanka Francuska z parówkami
by Ewa Maciążek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg parówek 3 cebule pęczek zielonej natki pietruszki 2 jajka 3 szklanki śmietany 3 szklanki kefiru szklanka żółtego ostrego sera sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła i tarta bułka do foremki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do posolonego wrzątku i obgotować 5 minut, odcedzić…
Zapiekanki
Zapiekanka ze świeżej kapusty
by Alina Jaskot • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg boczku wędzonego ½ kg świeżej kapusty 30 dkg mielonego mięsa 4 jajka 2 cebule szczyptę majeranku szczypta kminku sól, pieprz do smaku masło i bułka tarta do foremki Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno poszatkować, dwukrotnie przelać wrzątkiem i osolić. Boczek pokroić w paseczki i podzielić na dwie części. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i…
Zapiekanki
Zapiekanka z makaronem, sera i boczku
by Bozena Błędowska • • 0 Comments
Składniki: opakowanie makaronu kolanka 30 dkg pomidorów 20 dkg wędzonego boczku 30 dkg startego żółtego sera Gouda 3 łyżki tartej bułki sproszkowana papryka, sól, pieprz do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, wyjąć skwarki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Makaron…
Zapiekanki
Zapiekanka z dorsza
by Paulina Płoska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dorsza 2 kg ziemniaków 6 ząbków czosnku 1 ½ szklanki soku pomidorowego 1 ½ oliwy z oliwek szczypta rozmarynu pęczek zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Dorsza podzielić na kawałki, posolić i odstawić na 20 minut. Usunąć skórę i ości. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić plastry. Połowę ziemniaków wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać…