Składniki: 40 dkg filetów łososia 40 dkg ziemniaków 1 cytryna ½ szklanki tartej bułki 2 łyżki oleju pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać. Chłodne ziemniaki przekroić w grube plastry. Filet pokroić w plastry. W zroszonym olejem naczyniu żaroodpornym okładać plastry ziemniaków na przemian z…
Tag: zapiekanka
Listy
Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego
by Jadwiga Szozda • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 żółtka 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki ostrej musztardy 1 średnia cebula sól, pieprz oregano do smaku ziemniaki Sposób przyrządzenia: Mielone mięso wymieszać z żółtkiem i musztardą, dodać oliwki i posiekaną cebulę, wymieszać i przyprawić do smaku solą szczyptą oregano i pieprzem do smaku. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym…
Listy
Zapiekanka paprykowo-pomidorowa z makaronem
by Krystyna Zima • • 0 Comments
Składniki: opakowanie makarony świderki 2 papryki zielone 3 pomidory 2 duże cebule 4 jajka szklanka śmietany 18% 25 dkg tartego żółtego sera Gouda 1 puszeczka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę umyć osączyć i usunąć gniazda nasienne pokroić w kosteczkę. Cebulę…
Listy
Zapiekanka z piersi kurczaka
by Ilona Mankiewicz • • 0 Comments
Składniki: 8 plastrów piersi kurczaka ½ kg pieczarek 3 cebule 1 por/ biała część/ 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 szklanka majonezu ½ kg żółtego sera Gouda sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku przeciąć na plastry. W naczyniu żaroodpornym natłuszczonym ułożyć plastry piersi. Warzywa umyć, obrać,…
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek
by Olga Wacławik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kg pieczarek 4 cebule ½ kostki masła 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżeczki mąki sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie około 10-15 minut, odcedzić. Pokroić na grubsze plastry. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, i pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na…