Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekanka

Ziemniaki z sosem serowym Sylwii

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków ½ szklanki gęstej śmietany 20 dkg sera rokpol ½ szklanki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki w łupinach umyć dokładnie, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ser rokpol rozetrzeć na masę, wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i wyłożyć do szklanej…

Placki ziemniaczane pikantne

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 średnia cebule 6 ząbków czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka sól, pieprz, przyprawa curry do smaku olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z ziemniakami, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną. Czosnek obrać rozetrzeć z…

Ryż zapiekany z pomidorami i boczkiem

Składniki: 1 szklanka ryżu 2 pomidory 1 cebula 1 szklanka dobrej, gęstej śmietany 15 dkg tartego sera Gołda 20 dkg boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać sól, gotować powoli aż ryż zmięknie. Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na patelni, dodać ząbek…

Ziemniaki zapieczone z filetem z łososia

Składniki: 40 dkg filetów łososia 40 dkg ziemniaków 1 cytryna ½ szklanki tartej bułki 2 łyżki oleju pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać. Chłodne ziemniaki przekroić w grube plastry. Filet pokroić w plastry. W zroszonym olejem naczyniu żaroodpornym okładać plastry ziemniaków na przemian z…