Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Tarta z ziemniakami i pomidorami

Składniki:    Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ kostki masła 1 żółtko łyżka zimnej wody sól, pieprz tłuszcz do posmarowania formy Nadzienie: 2 ziemniaki 4 pomidory czarne oliwki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 dkg sera moczarella 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry.…

Paluszki krabowe zapieczone pod jajkiem

Składniki: 20 dkg paluszki krabowe sok z cytryny 4 jajka 4 łyżki tartego żółtego sera natka pietruszki 1 łyżka masła bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe przelać wrzątkiem na sicie, skropić sokiem cytrynowym , lekko przyprawić. Przygotować cztery szklane kokilki. Wysmarować je masłem, obsypać tartą bułką. Paluszki pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną…

Babeczki z jajek

Składniki: 2 jajka 2 pieczarki 4 krewetki koktajlowe masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć, obgotować przez 3 minuty, pokroić w plastry. Krewetki przelać na sicie wrzątkiem obsączyć na sicie. Każdą foremkę wysmarować masłem, oprószyć sola i pieprzem, wbić doń ostrożnie po dwa jajka. Zapiec 2 minuty w piekarniku, wyjąć. Na każdej porcji ułożyć przyprawione…

Zapiekane ziemniaczane pucharki

Składniki: 8 szt. dużych ziemniaków 20 dkg żółtego sera pozostałe mięso z pieczeni lub kurczaka 2 jajka 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki łuskanego słonecznika sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, gotować przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Ściąc wierzchołki ziemniaków, podzielić je na połówki i łyżeczka wydrążyć ostrożnie wydrążyć…

Zapiekana ryba

Składniki: 50 dag filetów (dorsz, morszczuk lub inna) 20 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła 1/2 szklanki gęstej śmietany 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej Produkty Kamis: przyprawa do ryb Kamis Sposób przyrządzenia: Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę ( uprzednio…