Składniki: 4 gruszki ½ szkl. białek ½ szkl. cukru pudru ½ szkl. wiórków koksowych masło Sos: 3 łyżki winiaku 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki cynamonu 4 goździki op. cukru waniliowego Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z cynamonem, alkoholem, goździkami i cukrem waniliowym. Następnie gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.…
Tag: zapiekane
Listy
Ziemniaki pieczone z kminkiem i sezam
by Adam • • 0 Comments
Składniki: 8 ziemniaków 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka nasion kminku sól, pieprz olej Sos tzatziki: 1 ogórek gesty jogurt bałkański 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, przełożyć na sito aby usunąć wydzielający się sok. Czosnek obrać, zgnieść w prasce. Obsączone ogórki, jogurt, czosnek i…
Listy
Ziemniaki z pomidorami pieczone w folii
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 10 ziemniaków 2 pomidory 1 szklanka kwaśnej śmietany 15 dkg tartego żółtego sera 2 łyżki masła sól, pieprz szczypior Sposób przyrządzenia: Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową nasmarowaną masłem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Plastry ziemniaków ułożyć na wyłożonej folią blasze, dodać posiekany szczypior, sól, pieprz, polać śmietaną. Całość przykryć drugim arkuszem folii…
Listy
Piekielne, pieczone ziemniaki
by Maria Pizoń • • 0 Comments
Składniki: 6 ziemniaków 1 papryczka chili 7 łyżek bułki tartej ½ kostki masła 6 łyżeczek musztardy ostrej sól, majeranek do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, lekko schłodzić, obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Tartą bułkę wymieszać z masłem, oczyszczoną, drobno pokrojoną papryką, musztardą, majerankiem i solą. Na każdą połówkę ziemniaka nałożyć przygotowaną…
Listy
Mięso jagnięce duszone z pigwą
by Konrad Kuryłowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego 4 pigwy 4 cebule papryka zielona – opcjonalnie sól, pieprz olej Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę i paprykę obrać, pokroić. Owoce pigwy pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, paprykę i cebulę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu…