Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Brzoskwinie z żurawiną

Składniki: 4 brzoskwinie 4 łyżki żurawiny 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru skórka starta z 12 cytryny 1 łyżka masła Sposób wykonania: Brzoskwinie  sparzyć wrzątkiem po czym je obrać i pokroić na kawałki i wymieszać z rozgniecioną żurawiną . Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego  wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem…

Jabłka zapiekane pod kruszonką

Składniki: 750 g jabłek 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego  wysmarowanego  masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem i cynamonem. Powstałe cisto pokruszyć w palcach i posypać nim śliwki. Wstawić…

Śliwki pod kruszonką

Składniki: 750 g śliwek 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki, usuwając pestki po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego  wysmarowanego  masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem i cynamonem. Powstałe cisto pokruszyć w palcach i posypać nim śliwki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do…

Tosty zapiekane z brzoskwinią

Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego 150 g camemberta 1 brzoskwinia 4 łyżki żurawiny 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Obrane brzoskwinie  pokroić na kawałki, po czym zalać je 1 l wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny i gotować około 3 minut. Po tym czasie odcedzić i…