Składniki: 4 brzoskwinie 4 łyżki żurawiny 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru skórka starta z 12 cytryny 1 łyżka masła Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem po czym je obrać i pokroić na kawałki i wymieszać z rozgniecioną żurawiną . Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem…
Tag: zapiekane
Listy
Jabłka zapiekane pod kruszonką
by Alina Olejniczak • • 0 Comments
Składniki: 750 g jabłek 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem i cynamonem. Powstałe cisto pokruszyć w palcach i posypać nim śliwki. Wstawić…
Listy
Śliwki pod kruszonką
by Bożena Ratajczak • • 0 Comments
Składniki: 750 g śliwek 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki, usuwając pestki po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem i cynamonem. Powstałe cisto pokruszyć w palcach i posypać nim śliwki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do…
Listy
Jabłka z orzechami i rodzynkami
by Renata Sosnowska • • 0 Comments
Listy
Tosty zapiekane z brzoskwinią
by Kasia Żak • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego 150 g camemberta 1 brzoskwinia 4 łyżki żurawiny 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Obrane brzoskwinie pokroić na kawałki, po czym zalać je 1 l wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny i gotować około 3 minut. Po tym czasie odcedzić i…