Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zalewa

Sałatka z cukinii na zimę

Składniki: 4 kg cukinii 1 kg marchwi 20 dkg cebuli 4 łyżki soli ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty zalewa: 4 szkl wody 1/2 szkl. oleju 1 szkl. octu 10 % 1/2 łyżki soli Sposób wykonania: Cukinie pokroić w plasterki, które posypać solą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie marchew zetrzeć na tarce…

Kwaszona papryka

Składniki: 1 kg papryki czosnek chrzan koper Zalewa: na 1 l wody 4 dag soli Sposób wykonania: Paprykę pokroić na szerokie paski usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć je w słoiku, przekładając ząbkami czosnku, starym chrzanem i łodygami kopru. Następnie zagotować zalewę z wody i soli i zalać nią paprykę.

Aromatyczna cebula w marynacie

Składniki:

  • 1 kg cebulek
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • koper

    Zalewa:

  • 1,5 l wody
  • 5 dag soli
  • 5 dag cukru
  • 1 szkl. octu 10 %

Sposób wykonania:

  1. Obrane cebulki sparzyć wrzątkiem, po czym przelać je zimną woda i ułożyć w słoikach.
    Dodać do każdego ziarenka pieprzu, ziela, liść laurowy oraz koper.
    Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru i octu.
    Gorącą zalewą zalać cebulę.
    Słoiki zamknąć i pasteryzować  około 25 minut.