Składniki: 4 szkl wody 1/2 szkl. oleju 1 szkl. octu 10 % 1/2 łyżki soli ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty Sposób wykonania: Wszystkie składniki podane na zalewę dokładnie ze sobą wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewać przetwory z cukinii.
Tag: zalewa
Listy
Sałatka z cukinii na zimę
by Karina Bieniek • • 0 Comments
Składniki: 4 kg cukinii 1 kg marchwi 20 dkg cebuli 4 łyżki soli ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty zalewa: 4 szkl wody 1/2 szkl. oleju 1 szkl. octu 10 % 1/2 łyżki soli Sposób wykonania: Cukinie pokroić w plasterki, które posypać solą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie marchew zetrzeć na tarce…
Listy
Kwaszona papryka
by Kinga Marszałek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papryki czosnek chrzan koper Zalewa: na 1 l wody 4 dag soli Sposób wykonania: Paprykę pokroić na szerokie paski usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć je w słoiku, przekładając ząbkami czosnku, starym chrzanem i łodygami kopru. Następnie zagotować zalewę z wody i soli i zalać nią paprykę.
Listy
Aromatyczna cebula w marynacie
by Jadwiga Kacprzak • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg cebulek
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- koper
Zalewa:
- 1,5 l wody
- 5 dag soli
- 5 dag cukru
- 1 szkl. octu 10 %
Sposób wykonania:
- Obrane cebulki sparzyć wrzątkiem, po czym przelać je zimną woda i ułożyć w słoikach.
Dodać do każdego ziarenka pieprzu, ziela, liść laurowy oraz koper.
Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru i octu.
Gorącą zalewą zalać cebulę.
Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 minut.
Marynaty
Zalewa pomarańczowa
by Zuzanna Orzech • • 0 Comments
Składniki: 10 gałązek tymianku 2 łyżki oliwy 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 pomarańcze 1 cytryna sól Sposób wykonania: Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok po czym dodać do nich posiekany tymianek, dżem oraz oliwę. Całość dokładnie wymieszać.