Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej z puszki kilka korniszonów 1 czerwona papryka 25 dkg żółtego sera Gouda ½ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy 4-5 kabanosów 1 cebula chili sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Kabanosy pokroić w krążki, lekko podsmażyć na oleju. Paprykę, ogórki, cebulę, ser pokroić w kostkę,…
Tag: zakąski
Listy
Sałatka z paluszków krabowych z warzywami
by Celina Kaczka • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg paluszków krabowych 6 jajek 1 mały słoik selera 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 szklanka majonezu 1 słoiczek konserwowych pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe, ugotowane na twardo jajka i ogórki pokroić w kostkę. Pieczarki w…
Listy
Sałatka z kurczakiem i cykorią
by Monika Lech • • 0 Comments
Składniki: filet z kurczaka 4 cykorie 3 jajka 1 żółtko 2 łyżki ostrej musztardy sok z jednej cytryny ½ szklanki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Filet umyć, obgotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Majonez: ugotować 3 jajka, na twardo, wystudzić, obrać. Żółtka zmiksować z surowym żółtkiem, wlewając stopniowo olej,…
Listy
Śledzie w majonezie z jabłkami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 płatów śledziowych ¾ szklanki kwaśnej śmietany ¾ szklanki majonezu 6 ziaren ziela angielskiego 3 czerwone cebule 3 kwaśne jabłka 3 korniszony pęczek zielonego koperku cytryna sól, pieprz cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć. Przygotować sos: posiekać koper, korniszony pokroić w drobną kosteczkę, majonez wymieszać ze śmietaną, dodać koper, rozgniecione ziarna ziela angielskiego…
Listy
Sałatka z zielonym groszkiem i mortadelą Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 słoik konserwowych ogórków ½ kg mortadeli 8 jajek 2 średnie cebule majonez Dresing: 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka octu 1 ½ łyżeczki mielonej ostrej chili 1 ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka ostrej musztardy 4 łyżki łagodnego keczupu Sposób przyrządzenia: Mortadelę pokroić w słupki. Groszek osączyć na sicie, cebulę…