Składniki: ½ szklanki zielonych winogron 2 duże ugotowane buraki 1 duże kwaśne jabłko ½ szklanki mrożonych wiśni 10 dkg orzechów włoskich ½ słoika majonezu sól, pieprz do smaku szczypta tymianku i estragonu Sposób przyrządzenia: Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce z dużymi oczkami. Wiśnie przelać…
Tag: zakąski
Listy
Sałatka z fasolki w pomidorowym winegrecie Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka fasolki konserwowej 1 puszka kukurydzy ½ puszki pomidorów bez skórki 3-4 ząbki czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 gałązki natki koperku 2 łyżki octu winnego ½ łyżeczki cukru4 łyżki oliwy z oliwek 2 czerwone papryki 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zmiksować, pomidory, obrany czosnek, pietruszkę, koperek, cukier i…
Listy
Sałatka z owoców morza Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg owoców morza/ mieszanka/ ½ szklanki czarnych oliwek ½ szklanki jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 sałata lodowa sól, pieprz do smaku szczypta majeranku ½ cytryny Sposób przyrządzenia: Owoce morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą i skropić cytryną, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić.…
Listy
Placki na śmietanie z cynamonem
by Marta Matusiak • • 0 Comments
Składniki: 200 g mąki 4 jajka 250 ml kwaśnej śmietany ½ łyżeczki cynamonu sól 100 g sklarowanego masła cukier puder Sposób wykonania: Mąkę, żółtka oraz śmietanę dokładnie ze sobą wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę oraz cynamon. Delikatnie połączyć. Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu około 3 minut z każdej…
Listy
Koreczki z boczku i śliwek
by Kasia Wolska • • 0 Comments
Składniki: 8 plasterków surowego wędzonego boczku 16 suszonych śliwek 80 g żółtego sera wykałaczki Sposób wykonania: Boczek pokroić w słupki, ser w kostkę a śliwki sparzyć wrzątkiem. Następnie nawlekać na przemian wszystkie składniki na wykałaczki.