Składniki: 15 dkg boczku pokrojonego w plastry 2 avocado 3 żabki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Boczek pokroić w paseczki. Patelnie rozgrzać, dodać boczek, powoli podgrzewać aż staną się chrupiące. Część wytopionego tłuszczu odlać. Do skwarków i pozostałego tłuszczu wlać ¼ szklanki wody, dodać…
Tag: zakąska
Przekąski
Tosty z pastą z awokado
by Nikola Mentel • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki chleba tostowego, razowego lub pszennego 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny sól, biały pieprz, chili do smaku Sposób przyrządzenia: Awokado obrać, widelcem lekko rozgnieść, dodać sok z cytryny i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Chleb opiec w tosterze lub w piekarniku, każdą kromkę posmarować przygotowaną pastą, przekroić kromki po przekątnej.…
Sałatki
Sałatka z awokado, pomidorów i zielonej cebulki
by Hanna Deska • • 0 Comments
Składniki: 1 dojrzałe awokado kilka piórek zielonej cebulki 5 pomidorów koktajlowych 1 zielona papryczka chili szczypta mielonego kminku sól, pieprz do smaku sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę posiekać. W salaterce wymieszać…
Sałatki
Sałatka z melona i jicamy
by Zuzanna Pietryka • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki pokrojonej w cienkie słupki jiacamy 2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu melona miodowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki posiekanej mięty szczypta otartej skórki cytrynowej 2 łyżeczki miodu Składniki: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w salaterce, odstawić na 2 godziny do lodówki.
Owoce
Melon z syropem miętowym
by Roksana Jurczyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 melon miodowy ½ szklanki cukru 2 łyżki posiekanych liści mięty 1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny i pomarańczy szczypta mielonego anyżu jogurt waniliowy liście mięty i gwiazdki anyżu do dekoracji Sposób przyrządzenia: W małym rondlu wymieszać cukier, mielony anyż, posiekane listki mięty, otartą skórkę z cytrusów. Dodać ¾ szklanki wody, powoli gotować…