Składniki: 5 plastrów dobrej mortadeli o grubości 5 mm 5 krążków świeżego lub konserwowanego ananasa 5 plastrów sera ementaler 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, ułożyć na niej plastry mortadeli, smażyć do chwili aż kiełbasa przybierze kształt miseczki. Do każdej z miseczek włożyć plaster sera i krążek ananasa. Patelnię przykryć, smażyć…
Tag: zakąska
Listy
Rolada z boczku z pieczarkami i mięsem mielonym
by Kinga Kuś • • 0 Comments
Składniki: 1 kg chudego surowego boczku 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego 25 dkg pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały por / biała część/ 1 jajko szczypta oregano, rozmarynu, estragonu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Boczek umyci, osuszyć, natrzeć solą pieprzem i odstawić na2 godziny w chłodne miejsce. Pieczarki oczyścić, pokroić na…
Listy
Galaretka z udek kurczaka
by Ewelina Kuc • • 0 Comments
Listy
Pikle z okry z papryczkami chili
by Iza Stanisz • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg oczyszczonych, młodych strąków okry 2,1 szklanki octu 5% 2 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kopru 1 łyżeczka nasion kminku po 1 papryczce chili bez nasion na słoik Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia ocet i wodę, dodać…
Listy
Selerowe chipsy
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 3 duże selery korzeniowe 1 litr oleju do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Selery dokładnie umyć, obrać, ostrym nożem pokroić na cieniutkie plasterki. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz, partiami smażyć selerowe płatki około 5 minut/ płatki smażyć zaraz po pokrojeniu, żeby nie ściemniały/. Lekko zrumienione chipsy wyjmować cedzakową łyżką, układać na papierowym ręczniku, aby wsiąkł…