Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zakąska

Orzechy pekan glazurowane

Składniki: 50 dkg połówek orzechów pekan 1 białko 1 łyżka wody 1 szklanka białego cukru ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia: Białko zmiksować z wodą na pianę, dodać do orzechów, dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać cukier, sól i cynamon. Małymi porcjami dodawać do miski z cukrem i dodatkami wcześniej przygotowane orzechy, mieszać…

Różyczki brokuł z czosnkiem i pistacjami

Składniki: 1 kg różyczek ze świeżych brokuł 1/3 szklanki masła 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki octu 2 posiekane ząbki czosnku ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 1/3 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych Sposób przyrządzenia: W małym rondlu rozpuścić masło, dodać cukier, sos sojowy, ocet i czosnek. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy, wymieszać, odstawić…

Chipsy z cukinii

Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie ½ szklanki tartej bułki pieprz mielony do smaku 2 łyżki tartego parmezanu 2 białka Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Bułkę wymieszać z pieprzem i parmezanem. Białka lekko ubić mikserem. Plastry cukinii moczyć w białku i panierować w przygotowanej mieszance. Piec z…

Sałatka z wędzonym kurczakiem i pomarańczami

Składniki: 2 wędzone udka kurczaka pęczek posiekanego koperku 1 słoik selera sałata lodowa 1 puszka konserwowej kukurydzy 2 małe pomarańcze 1 kwaśne jabłko sok z cytryny 1 mały słoik majonezu sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso z kurczaka drobno pokroić. Osączyć  kukurydzę i seler. Jabłka i 1 pomarańczę obrać, pokroić w kostkę. Jabłko…