Składniki: 50 dkg połówek orzechów pekan 1 białko 1 łyżka wody 1 szklanka białego cukru ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia: Białko zmiksować z wodą na pianę, dodać do orzechów, dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać cukier, sól i cynamon. Małymi porcjami dodawać do miski z cukrem i dodatkami wcześniej przygotowane orzechy, mieszać…
Tag: zakąska
Listy
Różyczki brokuł z czosnkiem i pistacjami
by Marlena Idzik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg różyczek ze świeżych brokuł 1/3 szklanki masła 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki octu 2 posiekane ząbki czosnku ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 1/3 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych Sposób przyrządzenia: W małym rondlu rozpuścić masło, dodać cukier, sos sojowy, ocet i czosnek. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy, wymieszać, odstawić…
Listy
Parówki w boczku cukrem glazurowane
by Marta Król • • 0 Comments
Listy
Chipsy z cukinii
by Paulina Łata • • 0 Comments
Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie ½ szklanki tartej bułki pieprz mielony do smaku 2 łyżki tartego parmezanu 2 białka Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Bułkę wymieszać z pieprzem i parmezanem. Białka lekko ubić mikserem. Plastry cukinii moczyć w białku i panierować w przygotowanej mieszance. Piec z…
Listy
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pomarańczami
by Ewa Ptak • • 0 Comments
Składniki: 2 wędzone udka kurczaka pęczek posiekanego koperku 1 słoik selera sałata lodowa 1 puszka konserwowej kukurydzy 2 małe pomarańcze 1 kwaśne jabłko sok z cytryny 1 mały słoik majonezu sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso z kurczaka drobno pokroić. Osączyć kukurydzę i seler. Jabłka i 1 pomarańczę obrać, pokroić w kostkę. Jabłko…