Składniki: 75 dag mięsa wołowego mały słoik cebulek marynowanych mały słoik oliwek nadziewanych papryką sok z 1 cytryny listki bazylii sól pieprz Marynata: 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina ½ szkl. oliwy 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Sposób wykonania: Składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie mięso natrzeć marynatą i pokroić…
Tag: z wołowiny
Wołowina
Steki wołowe z zarumienionym ananasem
by Lidia Budzik • • 0 Comments
Składniki: 25 dag rostbefu 2 plastry ananasa z puszki sól pieprz Marynata: 10 łyżek sosu sojowego 10 łyżek soku ananasowego 3 łyżki wódki 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać po czym włożyć do niej mięso i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie…
Wołowina
Polędwica wołowa nadziewana selerem
by Agnieszka Furmaniak • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg polędwicy wołowej 20 dag żółtego sera 1 łyżka musztardy chrzanowej 10 dag masła 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Do masła dodać posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszać i uformować kostkę, którą wstawić do zamrażalnika aby zastygła. W między…
Wołowina
Smażony ozór wołowy
by Alicja Juszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: ozór wołowy porcja włoszczyzny jajko kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Ozór wrzucić na osolony wrzątek, dodać jeszcze włoszczyznę i trzymać na ogniu około 1 godziny do miękkości. Miękki ozór obrać ze skóry i pokroić na plastry, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć go w mące,…
Wołowina
Gulasz mazurski
by Waldek Jarzyński • • 0 Comments
Składniki: 50 dag wołowiny 2 szkl. wywaru cebula porcja włoszczyzny kawałek białej kapusty 50 dag ziemniaków 25 dag ogórków kiszonych ½ szkl. kwaśnej śmietany tłuszcz 1-2 łyżki mąki pszennej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je wrzącym wywarem. Dodać jeszcze liść laurowy oraz…