Składniki: 1 kg dojrzałych lecz twardych winogron 15 ziaren pieprzu 5 laurowych liści goździki, cynamon wg uznania Zalewa: 1 l wody 6 łyżek cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Owoce umyć. Grona podzielić tak aby pozostawić 2 – 4 owoce połączone szypułkami. Zalać na 1 minutę wrzątkiem, odcedzić. Do wody dodać…
Tag: z winogron
Desery
Bananowy czar
by edison • • 0 Comments
Składniki: 4 banany 1 serek waniliowy 25 ml likieru advocat kiść winogrona ¼ tabliczki czekolady wiórki kokosa Sposób przyrządzenia: Banany umyć i obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż. Nałożyć serek waniliowy na każdą połówkę i polać likierem. Ozdobić winogronem. Posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez: edison
Przetwory domowe
Marynowane winogrona, kuchnia rosyjska
by Aneritte • • 1 Comment
Składniki: 2 kg winogron (twarde, dojrzałe), 150 ml octu 10 %, 1/2 kg cukru, 5-8 goździków, kawałek cynamonu, 5 g soli Sposób przyrządzenia: 0.85 l wody zagotować pod przykryciem z przyprawami i cukrem, dodać ocet i znów zagotować. Umyte i osaczone grona włożyć do słoików i zalać zalewa. Pasteryzować 15 min.