Składniki: 2 kg schabu ½ kg wędzonego boczku 6 cebul 10 suszonych śliwek 10 pieczarek sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku, naciąć przez środek i przez filię rozbić tłuczkiem na płat, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 1 ½ godziny. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę obrać posiekać…
Tag: z wieprzowiny
Listy
Kotlety schabowe z serem Brie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu bez kości 40 dkg sera Brie ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sok z cytryny 6 łyżek mąki 5-6 ząbków czosnku ½ szklanki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia; Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w grube plastry, około 8 sztuk. W każdym kotlecie…
Listy
Polędwiczki wieprzowe w pikantnym sosie
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki musztardy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego 50 dkg polędwicy 2 łyżki oleju 4 łyżki octu winnego 2 łyżki syropu klonowego lub 1 miodu 1,5 łyżeczki posiekanej szałwi Sposób przyrządzenia: W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz, nasmarować mieszanką polędwiczki. Na dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić polędwiczki ze…
Listy
Schab w warzywach
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 1/5 kg schabu bez kości 35 dkg słoniny 3 marchewki 2 pietruszki 1 średni seler 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki jagód jałowca 2-3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, poobierać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w piórka. Mięso umyć,…
Listy
Świąteczny pasztet
by Sabina • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg wołowiny 30 dkg wątroby cielęcej 30 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg słoniny, lub podgardla 4 jajka 4 ząbki czosnku 6 suszonych grzybów 3 czerstwe bułki ½ litra piwa 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki soli i pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku Sposób przyrządzenia: Wołowinę, mięso wieprzowe, wątróbkę, słoninę cebulę i czosnek, zalać…