Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe w pikantnym sosie

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 50 dkg polędwicy
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 1 miodu
  • 1,5 łyżeczki posiekanej szałwi


    Sposób przyrządzenia:

    W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz, nasmarować mieszanką polędwiczki. Na dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić polędwiczki ze wszystkich stron. Obrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przez 15 minut piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C i piec przez 15 minut. Upieczone mięso po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut aby odpoczęło. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu podgrzać ocet, dodać tłuszcz pozostały po obrumienieniu polędwiczek, syrop klonowy, resztę musztardy, gotować około 5 minut. Mięso pokroić w plastry, do sosu dodać szałwii i oblać nim mięso. Podawać z ulubionymi dodatkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *