Składniki: 1 kg węgorza ¾ l jasnego piwa 2 cebule 2 goździki 1 łyżka skórki z cytryny 1 kieliszek porto 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Węgorza oczyścić, usuwając skórę po czym pokroić go na dzwonka. Oprószyć je solą i przełożyć do rondelka. Dodać goździki, skórkę z…
Tag: z węgorza
Listy
Węgorz w sosie koperkowym Konrada
by Konrad Kamiński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg węgorza ¾ l jasnego piwa 2 cebule 2 goździki 1 łyżka skórki z cytryny 1 kieliszek porto 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Sprawionego węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą po czym przełożyć do rondelka i zalać je piwem. Dodać jeszcze goździki, porto,…
Listy
Gulasz z węgorza na ostro
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg węgorza 100 ml oliwy z oliwek 200 g cebuli 2 ostre papryczki 2 łyżki pasty pomidorowej 100 ml octu winnego 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać papryczki chili oraz dzwonka węgorza. Całość oprószyć solą i…
Listy
Węgorz smażony, panierowany
by Ewelina Smuga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z węgorza 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety z węgorza podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Każdą porcję obtoczyć w mące, zamoczyć w "skłóconym" jajku i obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej,…
Listy
Filet z węgorza w ziołowym sosie
by Kasia Bień • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki 1 łyżka posiekanej szalotki 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody sól, pieprz po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek 1 liść laurowy 1 duża łyżka masła 1 łyżka śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić…