Składniki: 1 kg cebuli Sos beszamelowy: 3-4 dkg masła 3 dkg mąki ½ litra mleka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, opłukać i wrzucić do wrzącej osolonej wody Gotować do miękkości , odcedzić i przetrzeć przez sito. Przyrządzić sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę wymieszać, dolać zimne mleko i doprawić solą i pieprzem…
Tag: z warzyw
Listy
Cebula w wytrawnym winie z rodzynkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg cebuli średniej wielkości 20 dkg rodzynek 15 dkg masła 1/3 szklanki wytrawnego białego wina sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebule obrać, umyć, pokroić wzdłuż na cząstki. W garnku o grubym dnie roztopić masło, wrzucić cebulę, rodzynki, oprószyć solą i pieprzem, zalać winem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny i…
Listy
Buraki zasmażane z kminkiem
by Malwina Raj • • 0 Comments
Składniki: 500 g buraków 3 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ łyżeczki kminku sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wrzątkiem i gotować około 1,5. Po tym czasie odcedzić, obrać a gdy ostygnie zetrzeć na tarce. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąką. Po około 3 minutach dodać buraki razem z kminkiem. Całość…
Listy
Buraczki zasmażane z cebulką
by Ewelina Kania • • 0 Comments
Listy
Groszek duszony
by Kinga Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 500 g groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ½ pęczka koperku sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczony groszek zalać 100 ml wrzątku. Dodać jeszcze łyżkę soli, ½ łyżeczki cukru i mało. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 16 minut. Pod koniec gotowania dodać mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody oraz posiekany koperek. Na…