Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzyw

Marchew glazurowana

Składniki: 500 g marchwi 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła sok z ½ cytryny sól Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w słupki, które zalać 1 l wrzącej osolonej wody. Trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć cukier i skórkę z cytryny. Gdy cukier się rozpuści wrzucić…

Marchew z groszkiem

Składniki: 250 g marchwi 250 g groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól cukier Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w kostkę po czym zalać ja 100 ml wody. Dodać ½ łyżeczki cukru i soli i trzymać na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać  groszek i wlać jeszcze ½ szkl. wody. Dusić…

Piuree z zielonego groszku

Składniki: 500 g łuskanego groszku 2 łyżki masła sól cukier Sposób wykonania: Groszek opłukać o czym zalać go wodą, tyle aby go zakrywała. Dodać łyżeczkę soli, szczyptę cukru i gotować pod przykryciem  około 15 minu5. Po tym czasie całość zmiksować, wówczas dodać masło i dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Buraki z papryka duszone w śmietanie

Składniki: 500 g buraków 1 papryka 100 ml śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzić obrać a gdy ostygną i zetrzeć na tarce. Następnie paprykę  pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym maśle około 5…

Buraczki w śmietanie z jabłkami

Składniki: 500 g buraków 1 jabłko 100 ml śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzić obrać a gdy ostygną i zetrzeć na tarce. Następnie obrane jabłko pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym maśle około…