Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzyw

Bób z gotowanymi jajkami  Iwony

Składniki: 1 kg bobu 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki  masła sok z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem, pod koniec  gotowania dodać sól. Gotując zostawić troszkę wody, resztę odparować. Ugotowane jajka obrać i posiekać w kosteczkę. Do bobu dodać masło, jajka, doprawić do…

Bób z konserwową papryką i wędzonym boczkiem- Iwony

Składniki: 1 kg bobu 25 dkg konserwowej papryki 20 dkg wędzonego  boczku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodać sól, odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i lekko podsmażyć. Paprykę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i…

Bób z keczupem jako dodatek do mięsa- Iwony

Składniki: 1 kg bobu 3-4 łyżki keczupu 3 łyżki  masła ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać zalać wrzącą wodą i ugotować pod  przykryciem, pod koniec gotowania dodać szczyptę soli, odcedzić. Do bobu dodać masło, keczup i doprawić do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posypać posiekaną zieloną natką…

Bób z boczkiem- Iwony

Składniki: 1 kg bobu 2 cebule 25 dkg boczku wędzonego ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie pod przykryciem, odcedzić. Cebule obrać , pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w paseczki, usmażyć pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i usmażyć, dodać do…

Pomidorki z sosem rosyjskim

Składniki: 500 g małych pomidorków 100 ml oleju 1 łyzka pasty pomidorowej 50 ml ketchupu 2 łyzki miodu 1 cebula sól pieprz estragon Sposób wykonania: Olej wymieszać z pastą pomidorową, ketchupem, miodem oraz drobno posiekana cebulką. Gdy skałdniki dokałdnie się połączą dorpawić do smku solą, pieprzem oraz estragonem. Pomidorki przełożyć do salaterki i polac je…