Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 1/4 szklanki spirytusu
- 1/4 szklanki rumu
Składniki: 50 dkg dorodnych truskawek Marynata: 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej 3 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki brązowego cukru Filling: 6 dkg migdałów bez skórki 6 dkg kruchych ciasteczek 2 żółtka 3 dkg cukru pudru 1 strąk wanilii (albo para kropli esencji waniliowej) 15 dkg serka homogenizowanego o smaku sernika ½…
Składniki: 6 dużych truskawek 1 duży plaster świeżego ananasa lody waniliowe Sos: ½ szklanka miodu 1/3 szklanki soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Sos: W niewielkim rondlu podgrzewać na wolnym ogniu wszystkie składniki sosu, aż zgęstnieje co trwa 3, 4 minuty. Kebab: Plaster ananasa pokroić na sześć kawałków w taki sposób aby miały kształt klina. Na namoczone…
Składniki: 2 szklanki pokrojonych truskawek ¼ szklanki cukru sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzenia: Truskawki zmiksować, dodać cukier i jeśli ktoś lubi sok z cytryny. Jeśli piure ma być dłużej przechowywane (w lodówce do 10 dni) sok cytrynowy działa jak konserwant. Podawać do deserów i innych potraw. Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor:…
Składniki: 10 dkg wiśni 10 dkg truskawek 10 dkg morele konserwowane 10 dkg ananasa konserwowanego ½ szklanki czerwonego wina 1/3 szklanki syropu truskawkowego bita śmietana Sposób przyrządzenia: Wiśnie i truskawki dokładnie umyć, obsączyć. Wiśnie przekroić na połowę, usunąć pestki. Truskawki przekroić na połowę lub jeśli są duże na ćwiartki. W szklanym naczyniu układać wszystkie składniki…