Składniki:
- Deser:
-
- 1/2 szklanka mąki
- 9 jajek
- szczypta soli
- 4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru brązowe
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
-
- 1/4 rozpuszczonego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
Sos:
Składniki: 40 dag truskawek 20 dag sera twarogowego 3 dag rodzynków 150 ml śmietany 5 dag cukru pudru starta skórka pomarańczowa do smaku Sposób przyrządzenia: Truskawki opłukać, obrać z szypułek, przekrajać na pół, nałożyć do pucharów, twarożek przetrzeć przez sito lub zemleć, wymieszać ze śmietanką, obłożyć truskawki, posypać cukrem, opłukanymi rodzynkami i startą skórką pomarańczową.…
Składniki: 14 dużych, twardych truskawek 5 dkg twarogu śmietankowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany listki mięty Sposób przyrządzenia: Z każdej truskawki usunąć szypułkę, obciąć końcówkę celem uzyskania płaskiej podstawy. Każdą truskawkę ostrożnie nacinać nożem pionowo kończąc cięcie około 1 cm nad podstawą. Nacinamy owoce tak aby nadać im formę kwiatu (vide foto) Zmiksować…
Składniki: 30 dkg truskawek 2 dkg masła sok z 1 cytryny 4 żółtka 8 dkg cukru pudru 2/3 szklanki piwa 1 łyżeczka rumu 10 dkg kruchych ciastek Sposób przyrządzenia: Truskawki starannie wypłukać i osuszyć. Ciasteczka starannie rozkruszyć. Z cytryny wycisnąć sok i otrzeć na drobnym tarle skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać…