Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pudding z truskawkowym sosem

Składniki:

    Deser:

    • 1/2 szklanka mąki
    • 9 jajek
    • szczypta soli
    • 4 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru brązowe
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Sos:

    • 1/4 rozpuszczonego masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka zmiksowanych truskawek

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Oddzielić białka jaj od żółtek. Ubić białka z dodatkiem soli na sztywną masę, odstawić. Mąkę wymieszać dokładnie z 9 żółtkami. Mleko wymieszać z brązowym cukrem. Białka wymieszane z mlekiem, żółtkami połączonymi z mąką, przelać do odpowiedniej formy, tą umieścić w naczyniu z wodą i na 2 godziny wstawić do piekarnika. Tutaj uwaga, należy założyć że woda w piekarniku będzie wrzała tak więc wybierając naczynie i wlewając wodę należy ten fakt brać pod uwagę.
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładką masę, odstawić.
Po 2 godzinach formę wyjąć z piekarnika, zanurzyć ja na kilka sekund w zimnej wodzie uważając aby woda nie przelała się do wnętrza. Zabieg ten zapewni nam bezproblemowe wyjęcie deseru z formy. Podawać zaraz polane truskawkowym sosem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor:Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *