Składniki:
- Deser:
-
- 1/2 szklanka mąki
- 9 jajek
- szczypta soli
- 4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru brązowe
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
-
- 1/4 rozpuszczonego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Oddzielić białka jaj od żółtek. Ubić białka z dodatkiem soli na sztywną masę, odstawić. Mąkę wymieszać dokładnie z 9 żółtkami. Mleko wymieszać z brązowym cukrem. Białka wymieszane z mlekiem, żółtkami połączonymi z mąką, przelać do odpowiedniej formy, tą umieścić w naczyniu z wodą i na 2 godziny wstawić do piekarnika. Tutaj uwaga, należy założyć że woda w piekarniku będzie wrzała tak więc wybierając naczynie i wlewając wodę należy ten fakt brać pod uwagę.
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładką masę, odstawić.
Po 2 godzinach formę wyjąć z piekarnika, zanurzyć ja na kilka sekund w zimnej wodzie uważając aby woda nie przelała się do wnętrza. Zabieg ten zapewni nam bezproblemowe wyjęcie deseru z formy. Podawać zaraz polane truskawkowym sosem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor:Iza