Składniki: 250 g mąki 225 g masła 250 g startego sera gruyere ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 żółtko Sposób wykonania: Mąkę, masło, ser, pieprz oraz rozmaryn dokładnie wyrobić w robocie kuchennym. Gdy powstanie gładkie ciasto rozwałkować na placek o grubości 5mm. Wyciąć z niego foremkami ciasteczka. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem.…
Tag: z serem
Porady i Ciekawostki
Zupa jajeczna z serem
by Teresa Nosal • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 3 łyżki startego parmezanu 6 szkl bulionu Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepać, aby się spieniły. Wówczas dodać starty ser i całość dokładnie wymieszać. Natomiast bulion doprowadzić do wrzenia po czym wlać do niego jajka z serem. Mieszać delikatnie trzymając na małym ogniu, aż jajka się zetną.
Porady i Ciekawostki
Zupa serowa z wołowiną
by Milena Bartosiewicz • • 0 Comments
Składniki: ½ łyżki oliwy z oliwek cebula 2 łodyżki selera naciowego zielona papryka 45 dag zielonej wołowiny 2 wołowe kostki rosołowe 3 łyżki mąki 4 szkl mleka 20 dag sera cheddara Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, seler naciowy oraz paprykę. Wówczas dodać mięso i smażyć na rumiano. Następnie dodać mąkę oraz pokruszone…
Porady i Ciekawostki
Faszerowane muszle
by Urszula Traczyk • • 0 Comments
Składniki: 45 dag mielonej wołowiny cebula ząbek czosnku 2 szkl pokrojonego sera mozzarella ½ szkl bułki tartej łyżka suszonej natki pietruszki jajko 18 dużych muszli 900 g bezmięsnego sosu spaghetti ½ szkl startego parmezanu Sposób wykonania: Na rozgrzanej patelni przesmażyć mięso razem z posiekaną cebulę i czosnek. Wówczas dodać pokrojony ser, bułkę tartą, natkę pietruszki…
Porady i Ciekawostki
Makaron z serem fontina
by Dominik Pasternak • • 0 Comments
Składniki: 500 g makaronu rigatoni łyżka soli 6 łyżek masła 20 dag sera fontina ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl startego parmezanu ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Ugotować makaron w 6 litrach osolonej wody a półtwardo. Następnie go odcedzić i dodać do niego masło, gałkę muszkatołową i ½ szkl parmezanu. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć…